Hitta energin med träning- och stärk din mentala hälsa!

Hitta energin med träning-
och stärk din mentala hälsa!


Är du liksom många andra vid den här tiden på året sugen på att hitta tillbaka till träningen efter semestern? Vila och ledighet i alla ära men det är också lätt att tappa energin och känna sig trött och hängig när man har kommit ur sina goda vanor och rutiner. Faktum är ju också att träning har goda effekter på vår mentala hälsa, fler och fler ordinerar just träning på recept, då det är bevisat att rätt sorts motion för dig kan hjälpa dig ur depression och nedstämdhet.

5 anledningar till varför träning
och motion är bra för dig
1. Du blir gladare!
När du motionerar frigör kroppen endorfiner som gör att du känner dig euforisk och lycklig. Det är därför fysisk träning starkt rekommenderas till folk som lider av depression. Nu kanske du inte alls känner dig just deprimerad, men är du hängig och trött kan du lätt bota det med lite mer endorfin-påslag.

2. Du blir mindre stressad
Av samma anledning som du blir gladare är det just endorfinerna som hjälper till att sänka stresshormonet kortisol, vilket balanserar upp ditt sinne och minskar ångest och oro.

3. Du får bättre självkänsla
Om du har problem att acceptera dig själv, träna! Det hjälper dig att se dig själv i ett bättre ljus, och du kommer att må bättre. Du kommer också att projicera den bästa versionen av dig själv till andra.

4. Du får bättre minne
Träning och rörelse ökar produktionen av celler i hippocampus, som ansvarar för minne och inlärning. Du kommer ihåg saker mer effektiv och har mycket lättare för att lära dig olika saker.

5. Du blir mycket mer produktiv
Man kan ju tro att träning skulle göra dig mer trött, och att du då skulle prestera sämre på jobbet eller i andra aktiviteter, men det är ju faktiskt helt tvärtom! Träning hjälper dig att få mer energi och gör dig mer fokuserad och aktiv hela dagen.

5 Tips för att komma igång med träningen


1. Gör det du tycker är kul!
Det är ju mycket lättare att skapa goda vanor med något man tycker är kul, att släpa sig iväg till något man egentligen inte vill fungerar inte i längden. Så vad tycker du är kul? Dans, cykling, löpning eller gym? Kanske gå med i ett korplag och spela fotboll, innebandy eller är långa skogspromenader din grej?

2. Ta med en kompis
Att ha någon att träna med gör det hela så mycket roligare och även svårare att dra sig ur när man har en bokad tid med någon. Med en träningskompis peppar man varandra och får kvalitetstid med varandra!

3. Sätt mål
Även om du inte vill göra en Iron Man inom ett år utan "bara" vill röra dig mer för att må bättre, så är det alltid gynnsamt att sätta upp mål, små som stora. Skriv upp exakt hur du vill att det ska kännas just för dig när du är harmonisk och balanserad.

4. Utmana dig själv
Du är mycket starkare än vad du tror- både mentalt och fysiskt! Så våga utmana dig själv, och väx som människa. Kanske kan du springa en liten bit under dina promenader, eller våga gå på det där passet som ser omöjligt ut. Vinsterna är många både för kroppen och själen!

5. Varför?

Sist men absolut inte minst behöver du ta reda på varför du vill börja/träna mer. Är det för att alla andra gör det och du känner att du måste? Eller för att du verkligen vill bli piggare, sänka stresshormoner i kroppen eller få bättre kondition och hjälpa hjärtat att må bra länge? Skriv ner ditt varför och använd det när du sätter dina mål, det behöver inte alls vara komplicerat, keep it simple!