Hemmagjort Jordnötssmör 🥜

Jordnötssmör är gott på mackor, i kakor, på äpplen och smoothies och faktiskt ganska enkelt att göra hemma, men det behövs en kraftfull matberedare eller mixer. 

 

Det här behöver du: 

- 500 g jordnötter 

- 1 msk kokosolja 

- 1,5 tsk honung 

- 0,5 krm salt 

- 2 tsk 

Såhär gör du: 

1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Bred ut jordnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Torka/rosta mitt i ugnen 10–20 min, den längre tiden för rostat smör. Öppna ugnsluckan och släpp ut ånga. De ska vara helt torra och rostningen ska ha gett dem något mörkare och rostad färg. Låt svalna.
2. Lägg jordnötterna i matberedare, använd mixer eller matberedare med stark motor. Spara några matskedar som hackas för att få ett mer ”chrunchy” smör. Mixa nötterna och stanna motorn då och då och skrapa ner nötmassan från kanten. Efter ca 5 min börjar smöret klumpa ihop sig till en boll, och därefter blir det krämigt och varmt av friktionen. Blanda ner salt och kokosolja eller rapsolja. Rapsoljan ger ett mjukare smör, särskilt när det är kylt. Mixa ca 30 sekunder.
3. Tillsätt eventuella smaktillsatser och mixa 10–30 sekunder. Tillsätt eventuellt hackade nötter. Fyll smöret i väl rengjorda burkar. Förvara i kyl.
Avnjut på din morgon macka eller som topping för din smoothie bowl! 🙌🏻