Hälsofördelar

Knäck färgkoden

Att äta efter regnbågens färger är viktigt för att få i sig maximalt med näring. De olika färgpigmenten – som även kallas pylofenoler – har massor av hälsobringande effekter. Nedan kan du läsa mer om färgerna och vilka egenskaper de olika bären har. 

Läs studie om hur ökat intag av polyfenoler kan förlänga livet 

RÖD 

Röd för Hjärta och kärl. Färgpigment: Lykopen, Resveratol

Röda bär från naturen är oftast rika på lykopen, en kraftfull antioxidant. Lykopen kan minska risken för hjärt- kärlsjukdom, cancer och benskörhet. Lykopen har i tidigare studier kopplats till en skyddande effekt mot cancer i prostata, mage och lungor. Kan även ge ett inre solskydd genom att blockera UV-strålning.

Läs mer om Lykopen och hur det kan minska risken för stroke

Resveratrol är också en antioxidant och en växtpolyfenol som återfinns i röda bär. En rad olika goda hälsoeffekter, som antiinflammatoriska, neurologiska, cancerhämmande, virushämmande och till och med anti-åldrande effekter har rapporterats. 

Läs mer om antioxidanten Resveratol

Lingon: 

Lingon är full med antioxidanter och innehåller vitaminerna A, B, C, E och K. Lingon har ett naturligt högt fiberinnehåll som därför hjälper till att förbättra matsmältningen. De innehåller också näringsämnena kalcium, magnesium, järn, natrium och kalium. Det hjälper till att hålla blodsockret lågt, sänker blodtryck och kolesterolnivån för att behandla cystit och njursjukdomar. 

Här kan du läsa en studie från Lunds universitet som visar på att lingon stoppar effekterna av fet kost. 

Tranbär: 

Tranbär är fulla av antioxidanter och andra vitala bioämnen, bland annat reservatol, som även det fungerar antioxidativt i kroppen och som tros kunna motverka angrepp från bakterier. Även en riklig mängd C-vitamin, järn, zink och folsyra ingår i tranbär, och gör bäret därför riktigt näringsrikt.

Röda vinbär: 

Röda vinbär är precis som alla andra bär, ett fantastiskt livsmedel med mycket näring. Det som utmärker röda vinbär är hög halt av C-vitamin. C-vitamin behövs bland annat för tillverkning av kollagen, vilket skapar en frisk hy. Dessutom så är vinbären fullproppade med mineralen kalium, som är bra för hjärtat och hjälper till att stabilisera blodtrycket.

GUL 

Gul för Matsmältning och hudelasticitet. Färgpigment: Karotenoider

Karotenoider, är en sorts färgpigment som ger frukt och grönsaker en gulorange färg. Karotenoider tas upp via födan och kan i kroppen sedan ombildas till vitamin A, som behövs bl.a. för ögats funktion. 

Läs mer om Karotenoider och hur det är bra hjärnan

Gula bär är också fulla av C-vitamin, en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress, är bra för immunförsvaret och nödvändigt för att bibehålla din energinivå. Dessutom bidrar vitamin C till kroppens upptag av järn.

Läs Hjärtläkaren: Mer C-vitamin kan kraftigt förbättra din hälsa.

Havtorn: 

Havtorn är en kraftfull, näringsgivande Superfood. Mängden C-vitamin i ett enda litet havtornsbär är lika mycket som i fem apelsiner. Havtorn är en rik källa till flera eftertraktade fettsyror, som Omega 3, 6, 7 & 9. Havtorn kan ha anti-age effekt och inom kosmetikaindustrin används havtornsolja i skönhetssyfte för att föryngra huden genom hudcellernas återbildning.

Nypon: 

Nyponen räknas som ett av Nordens superbär med sina näringsrika växtämnen. 2 dl nypon innehåller nämligen lika mycket C-vitamin som 1 kg citroner. Nypon har visats sig mycket verksamt mot ledvärk och inflammationer vid reumatiska problem och artros. 

Studier visar att nypon påverkar både kolesterol och blodtryck i rätt riktning. Läs studien här.

Hjortron: 

Hjortron innehåller uppemot fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. 100 gram hjortron täcker nästan hela dagsbehovet. Dessutom innehåller de fibrer, magnesium, zink, kalium och betakaroten. Hjortron innehåller också mycket järn som hjälper till att förbättra kroppens cirkulation.

BLÅ 

Blå för Nervsystemet. Färgpigment: Antocyanin

Lila och blå mat är särskilt bra för motverkande av cancerceller i kroppen. Blåa bär är rika på Antocyaniner. Studier visar att dessa skyddar kroppens celler mot fria radikaler och därför kan ha en stark åldersbekämpande effekt. De tros särskilt kunna verka skyddande för ögonen, hjärnan och förebygga hjärt- och kärlsjukdomar.

Läs mer om Hälsofördelarna med Antocyaniner 

Blåbär: 

Blåbär har alltid varit populärt inom folkmedicinen och i dag innehåller flera kosttillskott blåbär. Det finns flera forskningsstudier som visar att blåbär är bra för nervceller både i hjärnan och i ögat. Bären innehåller några av våra mest kraftfulla antioxidanter, som bland annat fungerar som skyddsämnen för våra celler. Det är det intensivt blåa färgämnet som är mest verksamt. En studie visar att 1¼ dl blåbär (motsvarande cirka 1 rågad msk blåbärspulver) per dag kan återställa minne och koordination. 

Läs 10 proven health benefits of blueberries 

Svarta vinbär: 

Svarta vinbär är fullproppade med antioxidanter, vitaminer (mycket hög halt av C-vitamin) och mineraler. Den mörka nyansen kommer från antioxiderande antocyaniner och karotener. 

Här kan du läsa "Forskarnas 7 anledningar till att äta mer svarta vinbär"

Aronia: 

Aronia är ett bär som växer på buskar, med en lång historia som medicinalväxt i Europa.  Bäret är rikt på vitamin B, C och E samt mineraler. Det innehåller stora mängder av nyttiga antioxidanter som förstärker immunförsvaret. 

Läs mer information och vetenskapliga studier om superbäret Aronia.

GRÖN 

Grön för Utrensning. Färgpigment: Klorofyll

De gröna grönsakerna är bra för att rensa systemet och hålla toxiner borta. Till exempel har det visat sig att klorofyll förhindrar de negativa effekterna av strålning och även samlar upp och avlägsnar tungmetaller från cellerna. De främjar utrensningen med hjälp av det höga fiberinnehållet och på så sätt balanseras även hungern bättre och blodsockernivån hålls jämn. Grönt är bra för minnet, huden, håret och det viktigaste av allt: syre och celluppbyggnad i kroppen.

Läs om varför Klorofyll är ett fantastiskt naturläkemedel

Brännässla:

I nordisk folkmedicin är brännässlan en av de viktigaste örterna för dess utrensande, immunstärkande och hälsofrämjande egenskaper. Brännässla innehåller magnesium, mangan och kalcium. Den hjälper till att rena blodet och används vid utrensning och detox.

Grönkål

Grönkål är rikt på flavonoider som är både anti-inflammatoriska och fullproppade med antioxidanter, som kan skydda mot olika former av cancer. Grönkålen innehåller flera komponenter som är viktiga för hjärnans funktion. Bland annat innehåller den B-vitaminet folat, som blir folsyra i kroppen, vilket kan hjälpa till att upprätthålla den kognitiva förmågan och skydda mot demens.

Läs Top 10 health benefits of eating Kale 

Mynta 

Myntan innehåller flera vitaminer och mineraler, bland annat C-vitamin, E-vitamin, folsyra, kalcium och järn. Verkar svagt lokalt smärtstillande och hämmar inflammationer. Används för sin goda smak speciellt som te.

Kollagen 

Hälsopåståenden 

» Kollagen bidrar till att bibehålla hälsosamma och rörliga leder. 

» Kollagen bidrar till att bibehålla normal bindväv. 

» Medverkar till att upprätthålla kroppens egna kollagenbildning i huden och bidrar till att förbättra hudens struktur och motverka rynkor och slapp hud. 


» Kollagenbrist kan orsaka muskelvärk och ledproblem.

Referenser och vetenskapliga studier:

1. Iwai, K., Hasegawa, T., Taguchi, Y.et al.. 2005. Identification of food-derived collagen peptides in human blood after oral ingestion of gelatin hydrolysates. Journal of agricultural and food chemistry, 53: 6531-6536.

2. Postlethwaite, A.E., Seyer, J.M., and Kang, A.H. 1978. Chemotactic attraction of human fi broblasts to type I, II, and II collagens and collagen-derived peptides. Proceedings of the National Academy of Sciences of the United States of America. 75(2): 871-875.

3. Minaguchi, J., Koyama, Y-I., Meguri, N., et. al. 2005. Effects of ingestion of collagen peptide on collagen fibrils and glycosaminoglycans. Journal of nutritional science and vitaminology 51:169-174.

4. Matsuda, N., Koyama, Y-I., Hosaka, Y., et. al. 2006. Effects of ingestion of collagen peptide on collagen fibrils and glycosaminoglycans in the dermis. Journal of nutritional science and vitaminology. 52: 211-215.

5. Matsumoto, H., Ohara, H., Ito, K., Nakamura, Y. and Takahashi, S. 2006. Clinical effects of fish type I collagen hydrolysate on skin properties. ITE Letters on new technologies and medicine, 7(4):386-390.

6. Sumida, E., Hirota, A., Kuwaba, K., et. al. 2004. The effect of oral ingestion of collagen peptide on skin hydration and biochemical data of blood. Journal of nutritional food, 7(3): 45-52.

7. Morganti, P., Randazzo, S.D. and Bruno, C. 1988. Oral treatment of skin dryness. Cosmetics and Toiletries, 103: 77-80.

8. Asserin, Jérome, et al. “The effect of oral collagen peptide supplementation on skin moisture and the dermal collagen network: evidence from an ex vivo model and randomized, placebo‐controlled clinical trials.” Journal of cosmetic dermatology 14.4 (2015): 291-301.

9. BT innsikt, Profesjonelle proteiner: http://innsikt.bt.no/profesjonelle-proteiner/ Schrieber, R., Gareis, H. (2007) Gelatine Handbook: Theory and Industrial Practice. Wiley-VCH, Weinheim, 347 pp.

10. EFSA, vitamin C claims: http://ec.europa.eu/food/safety/labelling_nutritio... Flaschmajer, R., MacDonald, ED., Perlish, JS., Brugeson, RE., Fisher, LW. (1990) Dermal collagen fibrils are hybrids of type I and type III collagen molecules. Journal of Structural Biology 105(1-3), 162–169.

11. Marcus, R., Feldman, D., Kelsey, J. (eds) (1996) Osteoporosis. Academic, New York

Proksch, E., et al. “Oral intake of specific bioactive collagen peptides reduces skin wrinkles and increases dermal matrix synthesis.” Skin pharmacology and physiology 27.3 (2014): 113-119.

12. Schunck, M., & Oesser, S. (2013). Specific collagen peptides benefit the biosynthesis of matrix molecules of tendons and ligaments. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 10(Suppl 1), P23.

13. Sibilla, S., Godfrey, M., Brewer, S., Budh-Raja, A., Genovese, L. (2015). An overview of the beneficial effects of hydrolysed collagen as a neutraceutical on skin properties: scientific background and clinical studies. The Open Nutraceutical Journal 8, 29-42.

14. Yamada, Shizuka, et al. “Effects of fish collagen peptides on collagen post-translational modifications and mineralization in an osteoblastic cell culture system.” Dental materials journal 32.1 (2013): 88-95.

15. Zdzieblik, Denise, et al. «Collagen peptide supplementation in combination with resistance training improves body composition and increases muscle strength in elderly sarcopenic men: a randomised controlled trial.» British Journal of Nutrition 114.08 (2015): 1237-1245.

Eteriska oljor 

Linda har genom över 10 år arbetat och utvecklat dessa 7 eteriska oljeblandningarna med djup effekt på både kropp och sinne. 5 av dem är baserade på kinesisk medicin och påverkar olika meridianbanor (energibanor) i kroppen och tillhör ett naturelement som påverkar olika organ och dess funktion.

Vad är aromaterapi?
Aromaterapi är användning av terapeutiska oljor som utvinns ur naturliga växtmaterial för att främja hälsa, balans och välbefinnande. Aromaterapi har använts i århundraden till för att styrka kroppens välmående, ge avkoppling eller energi t.e.x. Det härstammar från vår första naturmedicin och är det som hjälpt läkekonsten till att utvecklats till det den är idag.
Ingredienserna kommer direkt från naturen.

Aromaterapi betyder “att läka via doften” Man använder sig av eteriska oljor som är naturliga växtextrakt, som anses påverka inte bara huden lokalt, utan även hela hormonsystemet, muskulaturen, cirkulationen, matsmältningen och de inre organen. Eteriska oljor extraheras oftast genom vattendestillation från blommor, stjälkar, frukter, skal, knoppar, grenar och rötter. Man kan se aromaterapi som en del av örtmedicin.

Eteriska oljor har både doft och funktion! Sedan urminnes tider har de använts för att skapa dofter och parfymer och för sin naturmedicinska verkan. Eteriska oljors kraftiga koncentration gör att endast en mycket liten mängd räcker långt.

En eterisk olja är en råvara som används i hudvård, parfym och aromaterapi i väl avvägda doser. Oljan utvinns från en blommas blad, fruktens skal eller andra växtdelar och är fullpackade med läkande energi. Blanda ut oljan i en neutral kroppsolja, i bastuvatten, i badet, eller i en aromalampa.

Nordic Beauty Remedy 

En unik 3-i-1 produkt som bland annat:

» Reducerar rynkdjupet, förminskar fina linjer och celluliter.
» Bättre nagel och hårkvalité.
» Bidrar till sköldkörtels och övriga hormoners normala funktion.
» Kan bidra till att gå ner i vikt och främjar tarmhälsan.
» Stessreducerande och bidrar till normal kognitiv funktion.
» Motverkar åldringsprocesser genom att minska oxidativ stress.

EKOLOGISK PATENTERAD ALGPRODUKT - (Organic Hebridean Ascophyllum)

FORSKNING PÅ PATENTET MICROENCAPSYLATED SEAWEED

Denna innovativa mikroinkapslad alg ingrediens skyddar viktiga polyfenoler vid matsmältningen, som frigörs i tunntarmen där de har störst potential för funktionalitet och biotillgänglighet.

INSULINFORSKNING

Den innehåller specifika polyfenoler som hämmar enzymerna alfa-amylas och alfa-glukosidas, vilka är ansvariga för att bryta ner kolhydrater och därigenom frigörs kolhydrater långsammare. Potentialet för behandling av fetma och diabetes med hjälp av denna alg patent är enorm, säger forskningen.

MIKROHYDRALISERAT MARINT COLLAGEN

Högsta kvalitet kollagen från norsk vildfångad torsk

• Förbättrar hudens struktur och motverkar rynkor 
• Avhjälper celluliter 
• Bra mot alla former vid problem med brosk, gikt och leder 
• Bra för tarmhälsan

ANTI-OXIDANTER I BLÅA BÄR

Antocyanin tillhör gruppen flavonoider

• I kroppen samlas dessa ämnen i huden när de intas via kosten.
• Där har de en skyddande verkan eftersom de fungerar som antioxidanter och motverkar skador orsakade av fria radikaler.
• De blockerar de enzymer som bryter ner kollagen och elastin, vilket hjälper till att stärka huden.
• Antocyaniner skyddar hjärnceller från ett tidigt åldrande och därmed påverkar minnet positivt.
• Anti inflammatorisk effekt på hjärna och hud.