Kontakta oss

Hur länge ska man använda Collagen Premium+? 

Många upplever en normalisering av huden och ökad fuktighet redan efter 3-4 veckor. Rekommenderad användningstid är dock minst 8-12 veckor. Man kan även använda Collagen Premium+ under längre perioder för att bibehålla en normal hud.


Hydroliserad marincollagen typ 1

De två vanligaste typerna av kollagen är typ I och typ II. Typ I finns i hela kroppen, förutom i broskvävnaden, och står för det mesta av kollagenet som finns i vår kropp. Typ 2 är den viktigaste delen av brosk. Typ I, II och III utgör 80-90% av kollagen i kroppen, vilken typ I utgör den största. Kollagenet vi får från fisk är hydrolyserad marin kollagen typ I och produceras och organiseras i dermala fibroblaster och bindvävsceller i huden och spelar också en viktig roll i benvävnad. Det är inte bara i relation till benets elasticitet och struktur, men också i förhållande till centrala processer i benmineralisering och metabolism (Marcus 1996). Marint kollagen är mer tillgängligt till kroppen och kan absorbera upp till 1,5 gånger mer effektivt i kroppen, och biotillgängligheten är överlägsen kollagen av bovin (ko) eller gris. Detta beror på sin mindre partikelstorlek jämfört med andra djurkällor för kollagen. Detta möjliggör att kollagenpeptiderna absorberas snabbare och transporteras till kroppen för syntes av nytt kollagen. För att proteinet ska absorberas och transporteras runt kroppen måste det brytas ner i matsmältningen till korta peptider och aminosyror. Det verkar som att kroppen lätt kan hämta korta peptider och sålunda utnyttja dem snabbt i kroppen. Några av dessa peptider har bioaktiva egenskaper, vilket innebär att de kan utöva positiva effekter i kroppen utöver att vara ett näringsämne. Fokus på biologiskt aktiva peptider från olika proteinkällor har ökat bland forskare, genom cellkulturer och djurstudier finns det redan flera sekvenser som ser lovande ut. Områden som studeras är särskilt effekter på blodtrycksreglering, immunförsvar, cancer, smärtsvar och kolesterol (BT-insikter, professionella proteiner).


Body Collagen

Kollagen är ett viktigt strukturprotein som hjälper kroppen att behålla sin styrka och flexibilitet och finns speciellt i huden och i alla typer av bindväv och utgör ca. 1/3 av proteinet i kroppen, vilket gör kollagen den största proteinkällan till människan (Marcus 1996). Bindväv finns i hela kroppen och har till uppgift att ge strukturellt stöd, styrka och helt enkelt hålla kroppen ihop. Vi hittar bindväv i bland annat senor, brosk och ligament. Cellerna i bindväven är utspridda och det finns gott om proteinhaltiga kollagenfibrer med hög sträckstyrka och fasthet.
Vi skiljer mellan lös och fast bindväv, löst innehåller få fibrer mellan cellerna, medan fast nästan uteslutande består av kollagenfibrer. Den lösa bindväven finner vi under huden och slemhinnor, omgivande körtlar och utgångar mellan muskelfibrer och nerver samt inom och mellan organ och andra vävnader. Detta har stor sträckstyrka och elasticitet i alla riktningar. Fast bindväv finns i senor och ledband som fäster muskler mot ben och ben till ben. Fast bindväv har i senor mycket hög sträckstyrka i riktningen där fibrerna placeras, medan i ledningarna är spänningen hög i alla riktningar. Kollagenfibrerna bidrar till att bilda grunden för hud, hår och naglar (Scrieber 2007, Sibilla et al., 2015, Flaschmajer et al., 1990).

 

Därför rekommenderar vi Nordic Superfoods bär produkter tillsammans med Collagen Premium+:

C-vitamin är viktigt vid syntesen av kollagen där det interagerar med aminosyrorna prolin och hydroxiprolin. Detta gör så genom att tillsätta väte och syre så att aminosyrorna kan göra sin del vid framställning av kollagen. C-vitamin är också en antioxidant som skyddar kroppens celler mot oxidativ stress. Idag finns det flera godkända kraven vitamin C med avseende på bildningen av kollagen för normal funktion av ben, brosk, hud och blodkärl och nämnda vitamin bidrar till normal energimetabolism (Efsa, C-vitamin kraven). Alla våra råsaftkoncentrat samt bärpulver innehåller höga halter av C-vitamin. Speciellt svarta vinbär och Havtorn samt Yellow pulvret.


Vad händer med huden när vi åldras?
Från mitten av 20-talet kommer kroppens naturliga produktion av kollagen och elastin att minska, och kollagenfibrerna blir svagare. Hudens struktur förändras och resulterar i en svagare (och tunnare) hud torrare hud och mindre elasticitet som visas som fina linjer och rynkor och att det har en inverkan på kroppsvävnaden. Produktionsceller, som kallas fibroblaster, bildar ständigt prokollagenet och kompenserar sålunda för nedbrytningen av kollagenfibrerna så att balansen bibehålls. Prokollagenet transformeras vidare och vridas ihop i starka och flexibla kollagenfibrer. Dessutom har kollagenfibrerna en god förmåga att binda vatten, vilket också hjälper till att hålla hudens yta full, jämn och elastisk. Det antas att vi förlorar kollagen med en hastighet på 1,5% per år, vilket är en 30% kollagenförlust vid 45 års ålder.

Vad är skillnaden mellan kollagen och kollagenpeptid?
Medan kollagen är väsentligt strukturellt protein är kollagenpeptider en hydrolyserad form av kollagen, dvs kortare peptidkedjor sammansatta av aminosyror. Kollagenmolekylerna är stora, vilket gör att det tar längre tid för kroppen att absorbera och använda dem jämfört med redan nedbrutna peptider. Kollagenet genomgår en enzymatisk hydrolysprocess där produkten förlorar sin gelande effekt och blir vattenlöslig. Kollagenmolekylerna blir mindre och så lättare för kroppen att absorbera. Peptiderna tillhandahåller de nödvändiga aminosyrorna för utveckling av kollagen.

Varför är marine kollagenpeptid unik?
Även om kollagen har en mycket hög proteinhalt (över 90%), har den en annan aminosyrakomposition än andra proteinkällor såsom torskfilé. Marinkollagen, precis som torskfilén, innehåller alla väsentliga aminosyror, om än i mycket mindre mängder, men har ett mycket högt innehåll av aminosyror glycin, prolin och hydroxiprolin. Funktionen hos dessa aminosyror är att stimulera celler i ben, bindväv och hud och för framställning av kollagen. Detta gör att kollagen kan bidra till att stärka bindväv och ben samt stödja uppbyggnaden av huden. Dessutom innehåller marinkollagen även arginin, och både glycin och arginin är aminosyror som kroppen använder vid skapandet av kreatin.

GLYSIN bidrar till syntesen av kollagen, liksom en mängd andra proteiner. Det kan också skydda organ och vävnader i allmänhet inflammatoriska tillstånd.

PROLIN är prekursorn för hydroxiprolin som är involverad i bildandet av kollagen i senor och ligament. Prolin är därför viktigt vid behandling av artros. Prolinproduktion i kroppen ökar exempelvis genom skador och efter träning där den bygger upp muskelfibrerna. Detta innebär att marina collagen kan vara mycket användbart i återhämtningsfasen efter träning. Prolin är beroende av vitamin C för att bilda kollagen.

HYDROXYPROLIN är hydroxyleringen av prolin och är också beroende av vitamin C. C-vitamin verkar som en kofaktor för hydroxylering av prolin och därför kan brist på detta vitamin resultera i nedsatt syntes av kollagen eftersom ingen bildning av hydroxiprolin kommer att uppstå. Detta kan leda till nedsatt styrka i bindväv och hud.

Effekter av marin kollagenpeptider på muskel, skelettet och huden
Produkter som innehåller aktiva kollagenpeptider har länge marknadsförts i USA och Europa. Många vetenskapliga och prekliniska studier visar olika positiva effekter på flexibilitet i senor, stabilitet i ledband, benmetabolism samt muskel- och benintegritet. Specifika kollagenpeptider visade sig signifikant öka uttrycket av kollagentyperna 1 och 3 i fibroblaster från ligament och senor från människor. Studien konstaterade att kollagenpeptider därför kan vara ett alternativ till behandling och förebyggande av förändringar i ledband och senor (Schunck och Oesser, 2013). En studie undersökte effekten av specifika marina collagenpeptider på kollagenuttryck, posttranslationell modifiering och mineralisering i en osteoblastisk cellkultur (benformande celler). Marinkollagenpeptider uppreglera genuttryck för kollagenmodifierande enzymer och dessa effekter ledde till ökad kollagensyntes och positiva effekter på kollagenkvalitet och mineralisering av matris i osteoblaster (Yamada et al., 2014). En annan studie betraktade effekterna av proteintillskott i form av kollagenpeptider av typ 1 i kombination med styrketräning hos äldre män med sarkopi. Resultaten visade att jämfört med placebo resulterade ett kollagentillskott kombinerat med styrketräning till ytterligare förbättrad kroppssammansättning genom att öka fettfri massa och muskelstyrka och minska fettmassa hos äldre med sarkopi (Zdzieblik et al., 2015).

Anti-aging effekt på huden
Marin kollagenhydrolysat har visats ha en anti-aging effekt på huden. En klinisk studie visar en signifikant ökning av hudelasticiteten hos en grupp kvinnor i åldern 35-55 år (Proksch et al., 2014).

Minskar rynkor
Samma grupp av forskare från universitetet i Kiel, Tyskland, visade också en signifikant minskning av rynkor efter ett dagligt intag av kollagenhydrolysat (Proksch et al., 2014).

Ökar hudens fuktighet
En omfattande klinisk studie som visade på effekten av ett oralt kollagenpeptidtillskott på hudåldrande tecken i japanska och kaukasiska kvinnor visade en bra effekt på hudfuktigheten. Marinkollagenpeptider ökade hudens fuktnivå med 12% under en period av 8 veckor. En konsekvent ökning av hudkollagen densitet över 12 veckor bekräftades av ökad dermal echogenicitet (Asserin et al., 2015).

Nordic Superfood Collagen Premium+ produkter
Vi fokuserar på att använda nordiska viltfångade råvaror från hållbart fiske och vill bidra till produktutveckling och förbättrad dokumentation för marina produkter. Våra produkter innehåller 100% naturliga ingredienser där vi använder rester av skinn från viltfångad torsk torskhud (Gadus morhua) från det kristallklara vattnet i Nordatlanten. Den färdiga produkten blir ett fint slipat pulver som lätt kan blandas i vätska, är inte värmekänsligt och har ett mycket högt proteininnehåll (över 95%). Detta ger den renaste källan till 100% naturligt högkvalitativt kollagen tillgängligt på marknaden idag.

Smakneutral och fri från konstgjorda tillsatser och konserveringsmedel. Behöver man verkligen kollagen tillskott? Ja, ibland eftersom kollagenmängden i huden minskar gradvis med ungefär 1.5% per år från ca 30 års ålder.

Kontakta oss