Dessa otroliga växter räddar din sommarhud!


Många tror felaktigt att oljor gör huden fet!

Det är tvärtom! Oljor från växter, så kallade vegetabiliska oljor, plantbaserade oljor eller botaniska oljor innehåller mer näring än många konventionella ”skönhetsoljor” som ofta innehåller silikon.
Silikoner tillsätts för att ge en lätt känsla på huden. Men konventionella skönhetsoljor kan också innehålla syntetiska dofter, syntetiska konserveringsmedel och syntetiska emulgeringsmedel som inte ger näring till din hud utan kan däremot skapa obalans.
Ansiktskräm och lotion innehåller främst vatten, som faktiskt torkar ut vår hud.
Olika oljor har olika egenskaper men de är alla uppbyggda av bland annat:
 • Essentiella fettsyror - mättade, omättade eller fleromättade - som stöttar en hälsosam hudbarriär.
 • Vitaminer - stimulerar cellförnyelse, stärker kollagenet, jämnar ut, reparerar och verkar antiinflammatoriskt.
 • Fytosteroler - nyttiga växtämnen som stärker huden och främjar kollagenbildning.
 • Polyfenoler - motverkar oxidativ stress, hjälper till att skydda mot solskador och verkar antiinflammatorsikt.
 • Squalene - finns naturligt i huden. Främjar elasticitet och ger en vacker lyster.
 • Lecitin - hjälper till att bibehålla cellmembranens normala funktion.
Mandelolja
I gamla kinesiska och ayurvediska traditioner har mandeloljan använts sedan urminnes tider för att lindra, återfukta och reparera huden. Tack vare dess antiinflammatoriska och mjukgörande egenskaper, samt näringsrika innehåll, är oljan en av de populäraste inom hudvård idag.
Mandelolja är en klassisk hud- och massageolja som är halvfet och har en mild och söt nötaktig doft. Den fördelar sig jämt över huden och absorberas efter en liten stund. Oljan är icke-irriterande och passar därför utmärkt som babyolja. Nötallergiker brukar i allmänhet tåla mandelolja men för att vara på den säkra sidan kan man applicera lite olja på handleden för att se om en reaktion uppstår.
 • Innehåller vitamin A som stimulerar produktionen av nya hudceller och jämnar ut fina linjer.
 • E-vitamin verkar lugnande och är en naturlig antioxidant som sägs stimulera blodcirkulationen och förebygga uppkomsten av rynkor. Kan också hjälpa till att minska UV-skador.
 • Mandelolja hämmar hudens produktion av talg och kan därmed minska uppkomsten av akne.
 • Oljan har lugnande egenskaper och kan lindra klåda.
 
Jojoba
Jojoba egentligen inte är en olja, utan består av flytande vaxämnen, förklarar varför jojoba så effektivt binder fukt till huden.
Kallpressad jojobaolja är effektivt mjukgörande och skyddande för huden. Jojoba innehåller till större del den enkelomättade fettsyran gadoljesyra som finns i hudens fettvävnad. Det innebär att oljan verkar lugnande och balanserande för hudens talgproduktion.Jojobaolja passar därför till alla hudtyper, även fet , oren och aknebenägen hud.

Tistelolja 

Tistelolja är en torr och tunn olja som ger huden en riktigt fin lyster. Den absorberas snabbt utan att lämna en fet hinna. Det är en uppskattad ansiktsolja för fet till normal hy och kan vara räddningen vid problemhy. Man kan även blanda tistelolja med en lite fetare olja så som jojobaolja eller sesamolja för att ta tillvara på oljans fina egenskaper om man har torr/mogen hud. Tisteloljans rika innehåll av omega-6 fettsyran linolsyra gör den till en mycket bra hudolja för personer som har tunn, känslig hud med dålig cirkulation. Det är även en bra olja vid eksem, grov och gropig hud, stora porer, akne och för hud som åldrats i förtid.

Sheasmör
Sheasmör är ett naturligt fettextrakt som kommer från nötterna på det afrikanska sheanötsträdet. Sheasmör har använts hundratals år i kosmetiska syften tack vare sin höga halt av vitaminer och fettsyror som gör smöret bra för uppmjukning av hud. I rumstemperatur är sheasmör fast, men som andra typer av smör smälter det vid kroppstemperatur och absorberas därmed enkelt av huden.
 • Lugnar
Det är dokumenterat att sheasmör lugnar huden genom att sakta ner cytokinproduktion. Cytokiner är molekyler som utsöndras av immunceller och leder till hudinflammation. Sheasmör för ansikte och kropp kan lugna inflammationen vilket innebär att det är utmärkt för aknebehandling och behandling av andra hudirritationer.
 • Antioxidant
Eftersom det innehåller höga halter av både Vitamin A och E, kan sheasmör främja antioxidanter som motverkar tecken på åldring och försvara huden från skador orsakade av fria radikaler. När du använder sheasmör ansikte kan det bevara hudens utstrålning och skydda mot åldring.
 •  Återfuktar
Sheasmör kan skydda hudens naturliga oljor så att huden behåller sin fuktighet. Utöver detta, ger de naturliga vitaminerna och fettsyrorna som sheasmör innehåller intensivt med näring och fukt för din hud.
 • Gör huden len och kan förbättra elasticitet
Sheasmör för ansikte och hud gynnar hudens egna produktion av kollagen. Genom att främja kollagenproduktion hjälper sheasmör stärka förnyelse av hudceller, elasticitet, huduppstramning och förstärkning. Utöver detta, innehåller sheasmör Palmitinsyra, Oljesyra, Stearinsyra och Linolsyra som är näringsrika för huden och hjälper den att bibehålla fuktighet.
 • Främjar hudförnyelsen
Eftersom fördelarna av sheasmör ansikte och hud är bl.a att det kan förstärka förnyelse av hudceller, innebär det att sheasmör är mycket bra för hudregenerering och reparation av skadade hudceller. Fettsyrorna i sheasmör har dessutom skyddande egenskaper som kan skydda sår från miljömessiga stressfaktorer som kan missgynna läkningsprocessen.