’’Let food be thy medicine and medicine be thy food’’

  

Framtidens kosttillskott kommer från nordiska bär och växter! Forskningen bekräftar att näringsrik mat med inslag av nordiska bär och växter är framtidens kosttillskott. Hemligheten är kostfibrer och dessa finns inte i dagens kosttillskott eller multivitaminer.

Enligt Alicja Wolk, som är proffessor på Karolinska Institutet inom Epidemiology, Nutrition and Dietetics and Public Health, är det stor skillnad att få i sig antioxidanter via multivitamintabletter jämfört med från födan. I tabletten ingår ett tiotal vitaminer och mineraler, medan det i födan kan finnas tusentals olika antioxidanter.

– Det gör skillnad i upptag. Ett exempel är att B-vitaminet folat via kosten inte tas upp i högre utsträckning än vad kroppen behöver. Men i piller tas folsyra upp till 100 procent, säger Alicja Wolk.

Skillnaden i effekt handlar om hur antioxidanterna är paketerade. I frukt och grönsaker existerar dessa ämnen ihop med kostfibrer. I matsmältningskanalen, särskilt i magsäckens sura miljö, bildas vid matspjälkningen aktivt syre som hjälper denna process. Detta gör att antioxidanterna stannar kvar i magsäcken och i tarmen en längre tid och kan där neutralisera de fria radikalerna = Anti-oxidera. Att kosttillskott inte ger samma effekt sägs bero på att de bryts ner för snabbt.

Att innehållet i maten är viktigt bekräftas också av de många studier som visar att den som äter en varierad kost med mycket frukt och grönsaker löper mindre risk att drabbas av olika sjukdomar som hjärt-kärlsjukdomar och vissa former av cancer. Får vi för lite blir vi sjuka, får vi lagom mår vi bra och det kan även förhindra sjukdom, men får vi för mycket så blir vitaminerna som ett gift som kan orsaka sjukdom snarare än förhindra.

“Apotekarförbundets expert på kosttillskott Merja Aaltonen, säger att det är bäst att inta vitaminer och mineraler via kosten men att kosttillskott är nödvändiga i vissa situationer.“

”Vi vet idag att köp av kosttillskott som att kasta pengar i sjön” säger Agneta Åkesson, nutritionsepidemiolog vid Karolinska institutet.

”Multivitamin studien visar att tillförsel av extra A-vitamin, beta-karoten och E-vitamin ökar risken att dö. Värst var A-vitamin som ökade den risken med hela 16 procent. För C-vitamin gick det inte att se vare sig positiva eller negativa effekter, och samma sak gällde spårämnet selen” säger Agneta.