Därför rynkas vi olika

Skin

Huden är livsviktig för vår hälsa och vårt generella välbefinnande. Förutom att huden utgör kroppens första försvarslinje mot bakterier och virus ser frisk hud till att vätskebalansen upprätthålls och underlättar regleringen av kroppstemperaturen. Den är vårt organ vårt största och mest synliga organ, som täcker nästan 30 m² om man räknar hårfolliklar och talgkörtlar och utgör nära en sjättedel av vår kroppsvikt. Den är mycket känslig och kan känna av den allra lättaste beröring likväl som smärta. Hur din hud mår kan även ha en betydande inverkan på din självkänsla, men omvänt man också kan man säga, hur du mår speglas i din hud. Det som forskarna nu vet är att även huden bildar hormoner, så känslor, diet och hormoner har stor effekt på din hud.

  

Skin Facts

Huden består av tre lager: epidermis, dermis och hypodermis. De huvudsakliga strukturella komponenterna av dermis är kollagen och elastin, bindväv som ger styrka och flexibilitet och är de väsentliga komponenterna hos frisk och ungdomlig hud. Dessa fibrer är omslutna av en gelliknande substans (som innehåller hyarolonsyra) som har en starkt vattenbindande förmåga och bidrar till att bibehålla hudvolymen. Det är detta som många nu börjar att injicera för att bibehålla fukt och fyllnad.

 

Varför rynkas vi olika?

Det sitter i generna – titta på dina föräldrar och du får en sannolik bild av hur din hud kommer åldras. Ingen hud är den andra lik, precis som vi själva, och den åldras olika beroende på arv och livsstil, men de första ålderstecknen brukar dyka upp på hudens yta i 30-årsåldern. Det som kan påskynda processen utifrån är t ex sol, luftföroreningar och rökning. När vi blir äldre minskar de ämnen som håller huden slät. De är kollagen, elastin och hyaluronsyra.

 

Ung hud har en struktur som påminner om byggstenar: en systematisk struktur av hudvävnad och ett rikligt förråd av kollagen. Den ser jämn ut och känns fast. Med tiden börjar inre och yttre faktorer påverka hur huden ser ut:

» Inre faktorer: den naturliga (eller biologiska) åldrandeprocessen är förbestämd av våra gener, samt dina känslor och hormoner.

» Yttre faktorer: miljöfaktorer som kan skapa oxidativ stress t.ex. överexponering av solljus, dålig sömn, fel typ av kost m.m.

Från 25-årsåldern minskar kollagennivåerna med 1 procent per år och tillsammans med en allt mer ”oorganiserad hudvävnad” orsakar det minskad styrka i huden och att fina linjer och rynkor uppstår. En annan viktig faktor för bildandet av fina linjer och rynkor är yttorrhet. Som ett resultat av minskade hudfunktioner blir mogen hud allt torrare och kan även klia och bli sträv. Detta är, bland andra faktorer, orsaken till att minskad mängd hyaluronsyra tillverkas i huden. Det är den fuktbindande substans som omger cellerna och ger huden sitt ungdomliga, släta utseende. Den här nedgången får huden att tappa sin fasthet och bli mer mottaglig mot veck och djupa rynkor.

Bild: Clara Moberg