De gula bärens hemlighet för din hud

C- vitamin och Karotenoider

Karotenoider, är en sorts färgpigment som ger frukt och grönsaker en gulorange färg. Karotenoider tas upp via tarmen från födan och kan i kroppen sedan ombildas till vitamin A, även känd som Retinol som har vetenskapliga och positiva egenskaper när det kommer till exempelvis akne, psoriasis, solskador eller rynkor. Gula bär är också fulla av C-vitamin, en antioxidant som skyddar cellerna mot oxidativ stress i huden vilket leder till att huden åldras i förtid. C- vitamin är bra för immunförsvaret och nödvändigt för att bibehålla din energinivå. Dessutom bidrar vitamin C till kroppens upptag av järn som är viktigt för produktionen av kollagen i hudcellerna, för att stötta hudens struktur och motverka ålderstecken. Oxidativ stress leder till matt och trött hud och C-vitamin ger huden den boost den behöver för att se yngre och fräschare ut.

Havtorn: 
Havtorn är en kraftfull, näringsgivande Superfood. Mängden C-vitamin i ett enda litet havtornsbär är lika mycket som i fem apelsiner. Havtorn är en rik källa till flera eftertraktade fettsyror, som Omega 3, 6, 7 & 9. Havtorn kan ha anti-age effekt och inom kosmetikaindustrin används havtornsolja i skönhetssyfte för att föryngra huden genom hudcellernas återbildning.
Havtorn innehåller 10 vitaminer, 24 spårämnen och 18 aminosyror bla omega 3, 6, 7 och 9 samt de viktiga vitaminerna som A, B, C och E.

Nypon: 
Nyponen räknas som ett av nordens superbär med sina näringsrika växtämnen. 2 dl nypon innehåller nämligen lika mycket C-vitamin som 1 kg citroner. Nypon har visats sig mycket verksamt mot ledvärk och inflammationer vid reumatiska problem och artros. Studier visar att nypon påverkar både kolesterol och blodtryck i rätt riktning. Läs studien här.

Hjortron: 
Hjortron innehåller uppemot fyra gånger så mycket C-vitamin som en apelsin. 100 gram hjortron täcker nästan hela dagsbehovet. Dessutom innehåller de fibrer, magnesium, zink, kalium och betakaroten. Hjortron innehåller också mycket järn som hjälper till att förbättra kroppens cirkulation.