Ta dig tid att varva ner under semestern

Ta dig tid att varva ner under semestern


Blir du också bombad just nu av löpsedlar om hur man toppar formen och liknande under semestern? Det kan säkert vara en toppentid för många att fokusera på träning och hälsa, men kan också bli ytterligare en stressfaktor och då bara öka mängden kortisol (stresshormon) och därmed får träningen bara en negativ effekt.Det är lätt att man faktiskt blir mer stressad under semestern, mycket förväntningar, resor, barn runt en hela tiden, middagar som skall ordnas, tankar omkring kroppens utseende och prestationskraven ökar i takt med att vädret kanske inte är perfekt… PUHHH!

Få in en väldigt bra vana som kan göra stor skillnad på din hälsa och stress nivå.
- Visste du att 70% av din energi kommer från din andning, om du inte andas djupt på en hel dag, så missar kroppen 5.000 liter syresatt blod - om dagen! Föreställ dig 5.000 mjölkpaket med syresatt blod som dina organ skall ha för att kunna fungera optimalt!

Denna övning kan du göra vart som helst
Se till att du drar dig undan stöket 10 min varje dag.
Sätt dig eller ligg behagligt. Detta är DIN lyxterapi, egentid för själen och sinnet som också behöver lite semester.
Fokusera på ditt andetag
Ta djupa andetag under dagen andas genom näsan och räkna till 3 och andas ut genom näsan och räkna till 6.
Tänk på något som du är tacksam för och något du ser fram emot.
Lägg händerna på magen så att du känner att den sänks och höjs, inte i övre brösten.
Utöver detta så gå långa promenader vid vatten eller i skog 3 gånger i veckan.
Visste du att bara promenader kan öka din livslängd med flera år och din hjärna håller sig ung och frisk?

Fakta Kortisol & binjurar
Binjurarna har flera uppgifter, varav en av dem är att producera tillräckligt av stresshormonet kortisol. Kortisol frisätts vid stress, när vi äter saker som ökar vårt blodsocker, när vi tränar och när vi ska vakna på morgonen. Kortisol ser också till att hålla nere inflammationer och styr tarmens rörelser. Vid långvarig stress och för hög frisättning av stresshormonet kortisol, tänjer vi på binjurarnas funktion, och till slut orkar de inte längre frisätta de mängder med kortisol som krävs. Vid detta skede, har vi ofta svårt att vakna på morgonen, är morgontrötta, är trötta på eftermiddagen och/eller är kvällspigga. Vi har också sämre förmåga att klara av inflammationer, och om inflammation uppstår i kroppen, så behövs kortisol tillföras utifrån som kortison, då vi inte klarar att frisätta tillräckligt mycket på egen hand.

Aromaterapi för att hjälpa våra organ
Eteriska oljor är både doft och funktion och har sedan urminnes tider använts för att skapa parfymer och för sin naturmedicinska verkan. Du blandar dem själv i neutral kroppsolja, i bastuspann, i badet eller i aromalampa.
Oljorma utvinns från en blommas blad, fruktens skal eller andra växtdelar och är fullpackade med läkande energi och ger växten dess doft, samt skyddar växten mot angrepp av bakterier och svampar.
100 % äkta eteriska oljeblandningar för optimal effekt!

0 0
Feed