Bakning


Hemmagjort Jordnötssmör 🥜

Jordnötssmör är gott på mackor, i kakor, på äpplen och smoothies och faktiskt ganska enkelt att göra hemma, men det behövs en kraftfull matberedare eller mixer. 

 

Det här behöver du: 

- 500 g jordnötter 

- 1 msk kokosolja 

- 1,5 tsk honung 

- 0,5 krm salt 

- 2 tsk 

Såhär gör du: 

1. Sätt ugnen på 175° varmluft. Bred ut jordnötterna på en plåt med bakplåtspapper. Torka/rosta mitt i ugnen 10–20 min, den längre tiden för rostat smör. Öppna ugnsluckan och släpp ut ånga. De ska vara helt torra och rostningen ska ha gett dem något mörkare och rostad färg. Låt svalna.
2. Lägg jordnötterna i matberedare, använd mixer eller matberedare med stark motor. Spara några matskedar som hackas för att få ett mer ”chrunchy” smör. Mixa nötterna och stanna motorn då och då och skrapa ner nötmassan från kanten. Efter ca 5 min börjar smöret klumpa ihop sig till en boll, och därefter blir det krämigt och varmt av friktionen. Blanda ner salt och kokosolja eller rapsolja. Rapsoljan ger ett mjukare smör, särskilt när det är kylt. Mixa ca 30 sekunder.
3. Tillsätt eventuella smaktillsatser och mixa 10–30 sekunder. Tillsätt eventuellt hackade nötter. Fyll smöret i väl rengjorda burkar. Förvara i kyl.
Avnjut på din morgon macka eller som topping för din smoothie bowl! 🙌🏻

Nyttiga Collagen Scones

Goda och nyttiga Collagen Havre Scones 😋💛

Baka underbara Collagen Scones med havregryn, perfekt att servera till frukost. Ett snabb-bakat bröd med bakpulver.

 

Detta behöver du: 

- 2 dl havregryn

- 4dl vetemjöl 

- 2 tsk bakpulver

- 0,5 tsk salt 

- 50 g smör

- 2dl mjölk eller filmjölk 

- 2 tsk Collagen

- 2 tsk Nordic Superfood Bärpulver YELLOW

 

Såhär gör du: 

1. Mät upp havregryn, vetemjöl, bakpulver, salt och collagen i en bunke. Rör om så det blir blandat.

Mät upp vetemjölet genom att hälla upp det eller väga det. Gräv inte med decilitermått i mjölpåsen för då packas mjölet och då blir det alldeles för mycket vilket leder till torra scones.

2. Tillsätt smöret skuret i mindre bitar. Finfördela med fingrarna. Sedan tillsätter du mjölken (eller filmjölk) och blanda snabbt ihop till en deg.

3. Dela degen i 2 delar (om du gör en sats). Lägg deghögarna på ett bakplåtspapper och forma med mjölad hand till runda platta kakor ca 15 cm i diameter. Skär ett kryss och nagga med gaffel. Strö över havregryn och bär pulver YELLOW. 

4. Grädda mitt i ugnen i 250°C ca 12 minuter tills de fått fin gyllene färg.

 

Toppa dina scones med smör, ost och marmelad.

Avnjut med en kopp kaffe! ☕️

 

Saftigt och gott morotsbröd med högt näringsinnehåll ✨

Kan vara det godaste brödet som kommit ur en ugn, om du gillar extra allt. Det ska vara enkelt att addera Nordic Superfood till din vardag och därmed få i dig mer näring och bevara god hälsa.

Detta är ett riktigt "tag vad du haver" eller "skafferirensar" bröd som du lätt kan göra till ditt favorit recept.

Basen är följande:

3 dl vetemjöl (alt. glutenfritt mjöl) 
2 dl grovt grahamsmjöl (ersätt med majsmjöl för glutenfritt alternativ)
3 dl havregryn
5 dl filmjölk (alt. växtbaserat tex soyghurt)
3 tsk bakpulver
1 dl mörk sirap
torkad frukt, i detta fall mango i bitar
nötter, här valde vi hasselnötter
1 dl solrosfrön
1 dl pumpafrön
1 dl kokosflingor
2 dl rivna morötter
2 msk YELLOW havtorn nypon hjortron 
flingsalt

Blanda allt i stor bunke. Smörj valfri form med kokosolja och "bröa" med kokosflingor. Strö över tex. pumpafrön, chiafrön, YELLOW och flingsalt.

Grädda på låg värme länge, 150 grader i ca 90 min i varmluftsugn är ett bra mått. Håll koll och tag hjälp av en sticka för att se när smeten inte längre fastnar.

Tag brödet ur formen och låt det svalna något, servera gärna med hemmagjord hummus toppad med GREEN grönkål brännässla mynta.

Häll upp ett lyxigt Nordic Superfood te och njut!

Tips! Skär i skivor och frys in, du kommer att tacka dig själv. 

Läs mer om Yellow - havtorn nypon hjortron och handla ditt superpulver HÄR

The Yummiest Christmas Cake 🎄

Are you getting into the Christmas spirit yet? Oh, We LOVE Christmas! 

We have the yummiest Christmas cake recipe for you. So tasty and with a hint of our healthy berry powder RED. 

THIS IS WHAT YOU NEED: 

- 3 eggs
- 3 dl sugar
- 2 tsk gingerbread spice
- 1 tsk cinnamon
- 2 tsk baking powder
- 125 g butter, melted
- 1 dl milk
- 3 1/2 dl whole wheat 

- 1 dl Lingonberries 
- Nordic Superfood Berry powder RED

Topping glaze: 

- 2 dl Icing sugar 

- 1,5 msk water

THIS IS HOW YOU DO IT:  

1. Set the oven to 180 degrees. Whisk the eggs and the sugar until puffy. Add the rest of the ingrediens and whisk it all together to a smooth consistent batter. 

2. Pour the batter into a buttered baking tin.

3. Bake the cake at the bottom of the oven for about 40 minutes. Let it cool off before you tip it onto a plate. Mix the icing sugar and water together to a firm consistency. Drizzle over the cake and top with berry powder RED. 

Enjoy this favorite Christmas treat! 

SUPERMUFFINS

SAFTIGA  & GODA MED BLÅA BÄR

- gluten, vitt socker.
+ näringsämnen, antioxidanter.

För ca 12 muffins behöver du:

1,5 msk BLUE - blåbär, svarta vinbär, aronia
150 g smör / ghee / kokosolja
2 ägg
1,5 dl björksocker eller kokossocker
3 dl mandelmjöl
1 dl kokosmjöl
1 tsk vaniljpulver
1,5 dl mandelmjölk eller havremjölk
0,5- 1 paket blåbär
1 tsk bakpulver
En nypa havssalt
0,5- 1 dl havregryn att toppa med

Gör såhär:

- Sätt ugnen på 200 g.
- Blanda smör och björksocker med elvisp. Blanda i ett ägg i taget och vispa runt.
- Blanda i övriga ingridienser förutom blåbär och havregryn.
- Häll i blåbär och veva runt försiktigt med en sked.
- Skopa upp smeten i muffinsformar och toppa med lite havregryn och havssalt.
- Sätt in i ugnen i ca 15-20 min. eller tills dom har fått fin färg. Låt stå och svalna en stund innan du äter.
- Klart att njuta!

Går utmärkt att frysa, perfekt att kunna plocka fram och bjuda på i sommar!

VISSTE DU!?
BLUE är rikt på många vitaminer, mineraler samt fibrer och bidrar till en god mag- och tarmfunktion. Svarta vinbär innehåller mer C-vitamin än apelsin.

Läs mer om Nordic Superfood bär- och växtpulver HÄR.

Recept och bild från @holindstic

  • 1
  • 2
  • 3
  • 4